מפלס הכנרת עלה בחמישה ס"מ
יצחק (צאלי) צלאל
תערוכת צילום אינטראקטיבית
אוצר: אילן בק
התערוכה הוארכה עד 30.5.24 (סגור בשבת)
15.3 -2.5
פתיחה, יום שישי 15.3 בשעה 11:00
בקרית טבעון מכירים את צאלי, יצחק צלאל, בדאגתו לאוכלוסיית הגמלאים ומיצוי זכויותיהם. לצד התמסרותו לקידום הגיל השלישי, במשך שנים רבות הוא עוסק בצילום. מצלם נופים, טבע, ערים, משפחה, אירועים ואת אהבתו הגדולה ...הכנרת. אליה מצטרפת אהבה נוספת, חתירה בקייק ספורטיבי.
צאלי החל לשוט בים התיכון ומאוחר יותר הגיע לחתור בכנרת. לדבריו, הכנרת לעומת הים סגורה וקטנה, הופכת את חווית השיט לרגועה, שלווה, עוטפת, יוצרת תחושה של ביטחון, של רחם גדולה. החתירה בכינרת הינו מעגלית סביב לחופים, לעומת החוויה הקווית שמתקיימת בים (שייט לאורך החוף וחזרה).
צאלי כמעט כול יום מגיע לחתור בכינרת. מצויד במצלמה מקצועית ובמצלמת פרו אותה מיקם בחרטום הקייק, הוא מתעד את חווית השייט בכנרת, הזריחה, השקיעה, החיים באגם, פינות חמד שמעטים מכירים, הנופים המדהימים של הגולן, הרי צפת, רכס פורייה ועמק הירדן.
החתירה למרכז הכנרת מהווה נקודה רוחנית עבור צאלי. מאחד, חוויה של שקט, רוגע, התנתקות, הכול מרוחק, שום דבר לא מגיע ולא נוגע ומעידך נקודת מבט על העולם בדומה למי שנמצא על פסגת ההר וצופה מסביב על המתרחש למטה. לדברי צאלי, "אני רוצה להעביר בצילומים את נקודת המבט של החופים מתוך הכנרת, בניגוד לכולם שרואים את הכנרת מהחוף", מהמקום שמה שאני רואה מכאן אתם לא רואים משם. הדברים מתקשרים גם לנקודת המבט ממרומי גילו, מקום של "רוגע", הבנה שיש לעסוק בעיקר, מתוך הכרה שהכול הבל הבלים. זאת לעומת הנמצאים על החוף הרועש, בהמולת המנגלים, עוסקים בטפל ובפולחן ההבל.
ההשתקפות הינה מוטיב חשוב בצילומים של צאלי, המרותק למופע האסטטי והמהפנט של השתקפות החוף במים. אך ה"מראה", טומנת בתוכה משמעיות נוספות. כמו אזהרה לגבי השיקוף של המים. כפי שאירע לנרקיסוס, שהתאהב בדמותו שנשקפה אליו, עד שלא יכול היה להינתק ממנה . נזכיר גם את משל המראה במחזה הדיבוק מאת ש. אנ-סקי בו מבקש רב ממכובד מעשיר להביט החוצה מבעד לחלון ולתאר את אשר הוא רואה. הגביר אומר: "רואה אני בני אדם." ואז לוקח הרב את הגביר אל מראה המוצבת בחדר וחוזר על שאלתו. הגביר עונה: "רואה אני את עצמי." אומר הרב: "כאן זכוכית וכאן זכוכית, אלא שהזכוכית של המראה מחופה היא כסף קצת, והמשתמש בה שוב אינו רואה בני אדם, אלא את עצמו."
התערוכה הינה סיפור אהבה לכינרת ולארץ. חשיבותה במיוחד בתקופתנו, זמנים של "פוסט ציונות" והשבר הגדול שחווינו לאחר אוקטובר 2023, בכך שהיא מעוררת בנו מחדש את החיבור למקום ולערכים שגדלנו עליהם. צאלי מתזכר לנו את האגם הלאומי, מבהיר לנו שהציונות עדיין קיימת ושאין לנו ארץ אחרת. מבקש שנפסיק להתאהב רק בבואה של עצמנו ושנוכל לראות גם את בני האדם אשר שחיים סביבנו וזוכים להתעלמות מצידנו.
"מפלס הכנרת עלה ב 5 ס"מ – משפט שמחמם את הלב לכל ישראלי" אומר צאלי. הגשמים הרבים שירדו לאחרונה, שהעלו את מפלס הכנרת בהרבה יותר מחמישה ס"מ, יחד עם הצילומים, מעלים מחדש גם את מפלס מצב הרוח הלאומי, שעבר מזמן את הקו האדם.
לדברי צאלי " החתירה בכנרת עושה טוב לגוף וגם טוב לנפש. מלבד חתירה מאתגרת של כשעתיים, התייחדות ומנוחה בעצירה באמצע הכנרת, יוצרת הרגשה שהיא עוטפת אותך אל חיקה ומשגיחה עליך שלא תעזוב אותה ואכן קשה להיפרד ממנה."
אילן בק, מרץ 2023, קרית טבעון.
להשלמת חווית הביקור בתערוכה, צאלי מבקש באמצעות מצלמת הטלפון, לסרוק את קודי ה- QR המופיעים על קירות הגלריה ובאמצעות האוזניות ולהקשיב לשירים המתנגנים.
המבשלה לאומנויות הקרמיקה, רשת מתנ"סים, רחוב הדגניות 12, קרית טבעון
ימי ביקור: א'-ה' 9:00-12:00, א'-ד' 16:00-18:00
לתיאום נוסף: אילן – 054-7629707