נעמי כרוך, אריק שניידר

אוצר אילן בק

נעמי כרוך אמנית וציירת ותיקה, אריק שניידר אדריכל וצייר ותיק, שני אמנים בעלי אופי וסגנון שונה, שדרכם הצטלבה ותוצאת המפגש הייתה שהחליטו לפרוס בד וליצור עליו עבודה משותפת. הם סימנו את גבולות הגזרה, הציבו את הכללים:

  • מציירים ישר מהרגש והאינטואיציה ללא תבניות וסקיצות.
  • כול אחד יכול להוסיף על ולשנות את עבודתו של השני.
  • עובדים על הציור רק ביחד.

הם החלו לצייר יחד לפני כשלוש שנים, את ההתחלה הם הגדירו כחלום בלהות, זה היה נושא העבודות. בהמשך הנושאים התחלפו והפכו לתירוץ עבור עבודתם המשותפת. התחלות כאלו בהחלט יכולות להיות סיוט עד שלומדים להכיר את השני, לוותר ולהכיל את השוני בעבודתו של האחר.

נעמי ואריק מדברים על הצורך בויתור על האגו, כדי לאפשר את ההתערבות של האחד בעבודתה של השנייה. אך בעבודות לא רק שהאגו לא התבטל, הוא ממשיך להיות נוכח. השונות הופכת להשלמה, ממתנת את האחת ומשחררת את האחר.

התערוכה עוסקת במרחב האישי, בטריטוריה וזהות. השיתוף של המרחב האישי מזמין הורדה של הגנות, שחרור, וויתור על הצורך בשליטה, מצריך להיות בתחושת ביטחון שהשותף יכבד את מה שעשינו. הדבר מאלץ לתת לדברים לקרות ללא תכנון, לאפשר מקום למקריות. לתת לדרך להוביל אותנו בלי לדעת לאן היא מובילה ולקבל גם אם הדרך הגיע למקום שלא תמיד לרוחנו.   

המושג "my cup of tea", מביע דבר שאנחנו אוהבים או שהוא לטעמנו. נעמי ואריק ויתרו כול אחד על טעמו האישי וחולקים את אותו ה"תה", את אותו מרחב העבודה וזאת מבלי לוותר על הזהות העצמית. הם יצרו מערכת יחסים המושתת על כבוד וקבלה של האחר, על סוג של "דו קיום".

המסר שעולה מהתערוכה חשוב במיוחד לאור ההתנהלות האחרונה של האירועים בארץ, של התגברות הפילוג והמחנאות. השניים מלמדים אותנו שהזהות איננה נפגעת אם אנו מוותרים על ההגנות וחולקים את המרחב האישי, שאפשר לחיות בדו קיום אם הדברים נעשים מתוך כבוד וקבלה של האחר. המשמעות של Tea for Two היא שמתוך הרצון והמוכנות לחלוק, אנחנו גם מסוגלים לשתות ולהתגבר על תה שהוא לא בדיוק לטעמנו.

אילן בק, יוני 2023, קרית טבעון.